Skip to content

verantwoording:

Tijdens onze reis door Vietnam in november 2019 hebben we deze bloemkwekerij bezocht.

We zijn erg onder de indruk van deze kwekerij, die te midden van de grote luxe stad Dalat aan de vrouwen die in zeer moeilijke levensomstandigheden verkeren, werk verschaft.

Helaas is het afgelopen jaar door een zware storm een deel van de kas vernield, zodat een deel van het geld van Lien Doi besteed is aan de reparatie van de kas. Van het overige deel is een microscoop en een machine om potten schoon te stomen gekocht.

De zaden worden behandeld in een klein laboratorium. Er wordt nauw samengewerkt met de universiteit van Dalat. Alles gaat handmatig. In kleine potjes met een mengsel van aarde en zaagsel van kokosnoot worden de plantjes gestekt en als ze groot genoeg zijn verkocht.

Deze kwekerij heeft trouwe afnemers en richt zich op de kwaliteit van de planten.

 

 

Situatie

De kwekerij, opgericht in 1998 door de Franciscanen, geeft werk aan de plaatselijke inwoners (nu meer dan 50) en is gespecialiseerd in het produceren van bloemenzaden. Het merendeel van de arbeiders zijn vrouwen, die in moeilijke levensomstandigheden verkeren.

De kwekerij is verouderd en heeft behoefte aan nieuwe apparatuur en machines, zodat er onderzoek kan worden gedaan en goede zaden kunnen worden ontwikkeld. Ook de kas verkeert in slechte staat en moet worden verbouwd.

De franciscaanse bloemenkwekerij heeft een eigen positie op de binnenlandse markt voor de verkoop van chrysanten en deze positie wordt niet bedreigd door de concurrentie.

De opbrengst van de kwekerij komt geheel ten goede aan de gemeenschap.

Verzoek aan Lien Doi                        161,250,000 VND  = € 6.080