Skip to content

 Situatie

Het dorp Suoi Dau ligt in het noorden van het district Cam Lam in de provincie Khanh Hoa en bestaat uit 2 gemeentes: Suoi Cat en Suoi Tan.

De mensen verbouwen oa rijst, casave en bananen. Maar dat is nauwelijks genoeg om zelf van te leven. De meesten hebben geen vast inkomen. En de rente om te lenen bedraagt  10% – 20%, bovendien moet de rente dagelijks worden afgelost en de schuld wordt per dag groter wanneer ze onvoldoende geld hebben verdiend om te kunnen betalen. Hun leven is erg onstabiel, kinderen verlaten vroegtijdig de school, veel mensen vluchten weg.

Om deze mensen te helpen zodat zij kunnen investeren in een landbouw- of een fokbedrijfje zonder die hoge rente is een verzoek aan Lien Doi gedaan om twee ‘leen-groepen’ van ieder 8 personen op te richten. Plus een trainingscursus, om het systeem van lenen uit te leggen. Het leen limiet is 5.000.000 VND per huishouding;  duidelijkheid  waarvoor het wordt gebruikt; en wekelijks moet 100.000 VND worden terug betaald.  Men hoeft geen rente te betalen.

Totale kosten bedragen:                                           120.225.000 VND

Bijdrage lokale bevolking                                               4.225.000 VND

Aan Lien Doi gevraagd het bedrag van                     116.000.000 VND

Tot onze vreugde wordt dit project volledig ondersteund door de stichting Den Brinker. Zij hebben het bedrag van € 4780,- overgemaakt naar Lien Doi.

 

Update maart 2023 van onze vrijwilligers uit Vietnam

In de maanden voor de pandemie betaalden leden van de kredietgroep regelmatig hun aflossing van de lening. Echter door de pandemie in 2020, tot op de dag van vandaag lukt het hen niet meer om hun lening af te lossen. Deels omdat vee en pluimvee ( hun handel) in waarde zijn gedaald. Bovendien leven zij in een afgelegen gebied waar geen werk te vinden is. Momenteel zijn er slechts 3 of 4 mensen die kunnen aflossen, de rest van de kredietgroep is verder weg getrokken (naar steden) om te werken (zodat er geld voor hun gezin is en mogelijk ook voor het aflossen van de leningen).