Skip to content

Situatie

Long Thoi ligt in de provincie Ben Tre in de Mekong Delta. 40 % leeft van de landbouw de overige hebben geen land, en verhuren zich als landarbeider of hebben kleine handeltjes. De gezinnen met gehandicapten hebben het extra moeilijk. Zij zijn aan huis gebonden omdat zij ook zorg dragen voor hun gehandicapte gezinslid. Zij hebben fokken wat varkens, ganzen, kippen, of eenden of kweken jonge bomen. Maar om te kunnen investeren is geld nodig. De rente om geld te lenen is erg hoog (30%), dat kunnen ze niet opbrengen.

Om deze mensen te helpen stelt zuster Anna Vo Thi Thuy Phuong, o.a. werkzaam voor Caritas in Vinh Long, een microkrediet programma voor. Zij heeft veel ervaring met deze microkrediet programma’s. Het programma is in eerste instantie bedoeld voor 28 gezinnen. Wanneer gezinnen na 4 of 5 jaar geen lening meer nodig hebben, kunnen andere gezinnen geholpen worden.

De lening bedraagt 5.000.000 VND ( € 209,-) per gezin. Het hele bedrag plus een rente van 1% wordt ieder jaar terugbetaald. Zij kunnen gedurende 4 à 5 jaar een lening sluiten.

Iedere groep bestaat uit 8 tot 10 mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Eén persoon draagt de verantwoordelijkheid, met een assistent en een secretaris.

Methode van lenen en terugbetalen: de lening is bedoeld voor aanschaf van vee om verder mee te fokken of voor een handeltje. Vast ligt een overeenkomst van afbetaling: binnen 1 jaar moet de lening plus 1% rente worden terugbetaald.

Verzoek aan Lien Doi

Een startkapitaal voor 14 families à 5.000.000 VND (€ 209,-) voor het opzetten van kleine handeltjes zoals maken en verkopen van zoete soep, rijst soep, groente, droge vis.

Een start kapitaal voor 14 families voor het opzetten van een bedrijfje voor het fokken van kippen, ganzen, varkens, konijnen of kweken van vissen.

In totaal voor 28 gezinnen à 5.000.000 VND = 140.000.000 VND = € 5.850,-

Tijdens ons bezoek aan Vietnam in november 2019 hebben we deze mensen ontmoet.!!

Dit project is mede gefinancierd door donaties van de Hofstee stichting en de stichting Overal

We zijn erg onder de indruk van dit project. Zr Phuong, die dit project begeleidt, vertelde dat door de mogelijkheid van het opzetten van een handeltje deze mensen in staat zijn hun leven weer op te pakken.

We zagen een man die lichamelijk gehandicapt was en trots vertelde over zijn kippenfarm. Van de verkoop van eieren en kippen kon hij in zijn levensonderhoud voorzien. Een vrouw die een gehandicapt kind had en waarvan de echtgenoot was overleden kon door de verkoop van voedsel haar gezin onderhouden. Een vrouw die een zwaar ongeluk had gehad en waarvan de man een hersenbloeding had gehad, kon een operatie betalen zodat zij weer kon gaan werken.

Zr. Phuong, was erg enthousiast over deze groep. Het komt erop neer dat deze mensen tegen een lage rente geld kunnen lenen en de tijd krijgen dit bedrag weer terug te betalen. Alles wordt precies bijgehouden in een schriftje.

 

 

 

 

 

Update maart 2023 van onze vrijwilligers uit Vietnam:

Het project verloopt goed: Voor de pandemie (2020) droegen de gebruikers van het krediet 1% rente bij, wat betekent dat zij na een jaar meer kunnen lenen omdat hun kapitaal toeneemt.
Door de pandemie (2021) werden ze niet erg getroffen zodat ze wel de leningen konden aflossen, echter zonder rente. Na de pandemie (van 2022 tot nu) blijven ze nog steeds leningen aflossen nu met 0,5% rente. Momenteel is het bedrag van de rente ongeveer 24.000.000 VND (€ 950). Hun leven blijft relatief stabiel door over het krediet te kunnen beschikken zonder dat er een al te hoge rente wordt gerekend.