Skip to content

verantwoording:

De Nacosa gemeenschap in Huoi Thung in de provincie Dien Bien heeft een zuiveringsinstallatie!!

Het filtersysteem is van grote betekenis voor het welzijn van de mensen in deze gemeenschap. Lang was het gebruik van schoon water buiten bereik voor hen en nu is door de hulp van Lien Doi een droom uitgekomen. Vrijwillig betalen de mensen mee aan de kosten voor elektriciteit en onderhoud van het filtersysteem.

Ongeveer 75% van de bewoners van Huoi Thung en de  Nacosa gemeenschap gebruiken nu het schone water. Helaas 25% van de bewoners woont te ver weg, hoog in de bergen om hier gebruik van te maken.

Alle inwoners van Huoi Thung en de Nacosa gemeenschap danken de  sponsoren van Lien Doi: “uw hulp geeft de mensen in deze gemeenschap gezondheid en geluk.”

 

Situatie

De gemeente Nacosa  in het Nam Po district ligt in een bergachtig gebied in het noord westen van de provincie Bien Dien, ongeveer 640 km van Hanoi.

In deze gemeente woont een etnische minderheid, de H’mong.  Zij behoren  tot de  armsten van het land.

Er heerst een tropisch klimaat. De winters zijn koud en droog, met weinig regen.  Soms vriest het en dat zorgt voor veel schade aan de landbouw. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober en kent heftige regenbuien die aardverschuivingen en overstromingen veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat er oogsten mislukken.

Van oorsprong zijn deze mensen nomaden die leven van de landbouw, maar door de regering gedwongen werden zich in dorpjes te vestigen.

De levensomstandigheden zijn voor hen erg zwaar, zij hebben vaak niet genoeg te eten.  Door het harde klimaat, het gebrek aan geld en voldoende kennis, gaan er vaak oogsten verloren .

Verzoek aan Lien Doi

Het grootste probleem is gebrek aan schoon water. Ze gebruiken het water dat afkomstig is uit de bergen, maar in het droge seizoen raakt dat op en moeten zij water uit de rivieren halen. Beide bronnen zijn echter vervuild en bevatten pesticiden afkomstig van landbouwgif en veroorzaken daardoor veel ziektes.

Daarom is een waterfiltersysteem van groot belang voor deze gemeenschap. Het helpt ziektes te voorkomen en zo de kosten voor gezondheidzorg te verminderen. Een betere gezondheid verhoogt de kwaliteit van hun  leven en bevordert de kans om een beter inkomen te verwerven.

 

De kosten voor het totale project zijn:          175.300.000 VND

Bijdrage van de Muong Nhe parochie:             40.000.000 VND

Bijdrage Lien Doi:                                          135.300.000 VND = € 4950,-