Skip to content

De gemeente Na Co Sa ligt in een bergachtig gebied in het noordwesten van de provincie Dien Bien, tegen de grens van Laos aan. De gemeente telt 6000 inwoners verdeeld over 11 dorpen en bestaat voornamelijk uit de etnische minderheid de H’Mong.

De mensen leven van de landbouw; zij verbouwen rijst, maïs, cassave en aardappelen. De opbrengst is erg laag. De vruchtbaarheid van de bodem put uit, doordat zij op traditionele wijze landbouw bedrijven. Zij gebruiken geen kunstmest, hebben geen kennis van nieuwe landbouw methodes en de grond wordt regelmatig weggespoeld door zware regenval. De oogst mislukt vaak. Jaarlijks is de opbrengst van het land genoeg voor vier tot vijf maanden. De overige maanden leven ze van groenten, paddenstoelen, en fruit uit het bos.

De mensen leven in grote armoede, hebben veel kinderen. De kinderen krijgen onvoldoende onderwijs. Bovendien wordt hun leven bedreigd door handel in en gebruik van drugs.

Water drinken de mensen rechtstreeks uit beekjes, die erg vervuild zijn, hierdoor lopen de mensen ziektes als geelzucht, nierziektes, huidziektes, zelfs kanker op.

Door een zuiveringsinstallatie, die zorgt voor schoon drinkwater zal de gezondheid van de mensen toenemen, waardoor de kwaliteit van leven verbetert.

Plan van aanpak: Vier mensen uit de gemeenschap krijgen de verantwoordelijkheid over het gebruik van de waterinstallatie. Ieder gezin krijgt een waterfles van 20 liter. De fles wordt door hen zelf schoongemaakt en voor een gebroken fles betalen de mensen 2000 VND = € 1,-.

De totale kosten voor de waterinstallatie plus 250 flessen, de watertanks, waterleiding, machinekamer en elektrische apparatuur komt op 140.650.000 VND

Bijdrage Nam Po parochie: 30.650.000 VND

Verzoek aan Lien Doi een bijdrage van: 110.000.000 VND = € 4.265,-