19-01 Microkrediet voor gehandicapten en gezinnen met de zorg voor gehandicapten in Long Thoi

Situatie

Long Thoi ligt in de provincie Ben Tre in de Mekong Delta. 40 % leeft van de landbouw de overigen hebben geen land, en verhuren zich  als landarbeider of hebben kleine handeltjes. De gezinnen met gehandicapten hebben het extra moeilijk.  Zij zijn aan huis gebonden omdat zij ook zorg dragen voor hun gehandicapte gezinslid. Zij hebben fokken wat varkens, ganzen, kippen, of eenden of kweken  jonge bomen. Maar om te kunnen investeren is geld nodig. De rente om geld te lenen is erg hoog (30%), dat kunnen ze niet opbrengen.

Om deze mensen te helpen stelt zuster Anna Vo Thi Thuy Phuong, o.a. werkzaam voor Caritas in Vinh Long, een microkrediet programma voor. Zij heeft veel ervaring met deze microkrediet programma’s. Het programma is in eerste instantie bedoeld voor 28 gezinnen. Wanneer gezinnen na 4 of 5 jaar geen lening meer nodig hebben, kunnen andere gezinnen geholpen worden.

De lening bedraagt  5.000.000 VND ( € 209,-) per gezin. Het hele bedrag plus een rente van 1% wordt ieder jaar terugbetaald. Zij kunnen gedurende 4 à 5 jaar een lening sluiten.

Iedere groep bestaat uit 8 tot 10 mensen die bij elkaar in de buurt wo nen. . Eén persoon draagt de verantwoordelijkheid, met een assistent en een secretaris.

Methode van lenen en terugbetalen: de lening is bedoeld voor aanschaf van vee om verder mee te fokken of voor een handeltje. Vast ligt een overeenkomst van afbetaling: binnen 1 jaar moet de lening  plus 1% rente worden  terugbetaald.

Verzoek aan Lien Doi

Een startkapitaal voor 14 families  à 5.000.000 VND (€ 209,-) voor het opzetten van kleine handeltjes zoals maken en verkopen van zoete soep, rijst soep, groente, droge vis.

Een start kapitaal voor 14 families voor het opzetten van een bedrijfje voor het fokken van  van kippen, ganzen, varkens, konijnen of kweken van vissen.

In totaal voor 28 gezinnen à 5.000.000 VND = 140.000.000 VND = € 5.850,-

 

Comments are closed.