Skip to content

Xom Ro en Cua liggen in de provincie Quang Tri

Situatie
De etnische minderheid ‘ Van Kieu’ leeft In de bergen van de provincie Quang Tri, in zo’n 32 dorpjes over een lengte van 45 km. Er leiden nauwelijks wegen naar de dorpjes. Mensen moeten waden door de rivier of varen met een roeiboot. Deze rivier is rustig in de zomer maar verandert in de winter in een snelstromende rivier.
Al eerder heeft Lien Doi een project ondersteund voor deze bevolkingsgroep. (De aanschaf van rijstmolens in 2008 voor de vrouwen om hun werk te verlichten.) Nog steeds leven de Van Kieu onder zeer moeilijke omstandigheden. Door de grote overstromingen van 2009 heeft de landbouw veel te lijden gehad, hele plantages zijn weggevaagd. Ook is het vervoer van mensen en goederen door de snelstromende rivier erg onveilig geworden. Dit betekent dat kinderen en leraren niet meer naar school kunnen en de bevolking niet meer naar de markt kan om goederen te verkopen en te kopen.
Met name de mensen uit de dorpjes Xom Ro en Cua hebben de meeste schade ondervonden van die overstromingen.

Verzoek aan Lien Doi
In onderling overleg hebben de vrouwen van Xom Ro besloten dat zij het meest geholpen zijn met een goede motorboot. Zij moeten altijd over de rivier naar de stad; om naar de markt te gaan voor het kopen en verkopen van goederen en voedsel, om te werken in loondienst, om een arts te bezoeken of om naar een ziekenhuis te gaan. Een goede motorboot van hout met aluminium kan er voor zorgen dat ook in een snelstromende rivier de mensen veilig vervoerd kunnen worden.

De vrouwen van Cua hebben onderling besloten dat zij erg geholpen zouden zijn met een tractor, zodat het land beter en gemakkelijker omgeploegd kan worden en zij meer tijd over hebben om ander werk erbij te doen.

Plan van aanpak
• Hoofd verantwoordelijk voor het project is pastor F.X Nguyen Duc Hoa.
• De leiding over de boot hebben twee heren die gewerkt hebben als schipper.
• De leiding over de tractor hebben twee heren die ervaring hebben met het werken op een tractor.
• De mensen betalen voor een boottocht 1,000 VND en
voor het ploegen 30,000 VND, per 1,000 vierkante meter land.

Kosten
Maken van de boot 52,000,000 VND
Aanschaf tractor 46,000,000 VND
Transportkosten 1,900,000 VND

Totaal 99,900,000 VND

Tijdens onze reis door Vietnam, zijn we door priester Nguyen Duc Hoa hartelijk ontvangen en heeft hij ons vol trots verteld dat zowel de motorboot als de tractor met veel enthousiasme in gebruik zijn genomen.
De Van Kieu minderheid woont erg afgelegen en hebben een eigen taal mede daardoor hebben zij een enorme achterstand op de Vietnamezen.
Priester Duc Hoa is erg begaan met deze mensen hij heeft grote plannen om hen te helpen die achterstand in te lopen. Door de kinderen extra taallessen te geven wil hij hen beter voorbereiden op vervolgonderwijs.