Skip to content

Verantwoording:

Microkrediet voor de vrouwen in Phan Son is een groot succes!!

26 families hebben deelgenomen aan het microkrediet programma.

Zij hebben een training gekregen hoe het microkrediet programma werkt.

Eenieder heeft een bedrag geleend tegen lage rente en kon zo het bedrag besteden op het moment dat het nodig was.

De resultaten laten prachtige rijstvelden zien.

De mensen van Phan Son danken Lien Doi voor de ondersteuning.

Situatie

Phan Son ligt in een bergachtig gebied. De meeste bewoners behoren tot de etnische minderheid Raglai en KaHo. Ze leven voornamelijk van de landbouw en het verbouwen rijst, graan en bonen. Anderen hebben kleine varkens of kippen fokkerijen of verdienen hun geld met kleine handeltjes. In het regenseizoen verzamelt men bamboe scheuten in het bos. De meesten hebben weinig land en werken daarnaast als landarbeider. Omdat het klimaat erg wisselend is hebben zij geen vast inkomen, en moeten zij geld lenen tegen hoge rente om rond te komen.

Zuster Maria Ngo Thi Van heeft reeds goede resultaten behaald met de microkrediet projecten voor PhanThiet Charitas. Daarom hebben ook andere gemeenschappen om hulp gevraagd en heeft men besloten om ook in Phan Son een programma te starten.

In Phan Son zijn 26 arme families gekozen om deel te nemen aan het programma. Hierna wil men meer mensen gaan helpen met dit project.

Implementatie plan:

  1. Er worden 3 teams gevormd, ieder team heeft een afgevaardigde die zorgt voor de aflossing, het spaargeld en de rente per jaar.
  2. De mensen kiezen zelf de deelnemers voor hun team, en als een lid de rente niet betaalt moeten de anderen tezamen het bedrag opbrengen.
  3. Ieder familie krijgt een bedrag van 4.500.000 VND te leen.
  4. Terug moet worden betaald per seizoen: 500.000 VND rente 75.000 VND spaargeld 20.000 VND                                                                                                      het spaargeld komt in een pot voor hen die acuut geld nodig hebben zoals voor een begrafenis, of ziekenhuisopname.

De mensen krijgen een training over de werking van het microkrediet programma.  Het programma wordt na een half jaar en aan het einde van het jaar geëvalueerd.

19 deelnemers zullen het geleende geld gebruiken voor de verbouw van graan, bonen of rijst, 5 deelnemers voor kleine varkens- of kippenfokkerij, en 2 voor het opzetten van  kleine handeltjes.

Verzoek aan Lien Doi

Voor 26 families is het aanvangskapitaal voor het microkrediet programma en een training van 8.000.000 VND. In totaal: 125.000.000 VND = 4.750,- euro