Skip to content

Phuoc Hung ligt in de provincie Tra Vinh

Situatie
Phuoc Hung ligt 45 km van Tra Vinh en 250 km van Saigon. De bevolking (16.800 mensen) bestaat voor 30% uit K’hmer en is voor 70% gemengd (K’hmer, Kinh en Chinees). Zij leven van het verbouwen van rijst of graan, kleine handeltjes, en het vervaardigen van huisraad uit bamboe.
Van deze mensen zijn de K’hmer het armst. Zij zijn laag- of ongeschoold en kunnen nauwelijks rondkomen. Ook hun kinderen krijgen weinig scholing en zo blijven zij in dezelfde levensomstandigheden.
In het dorp is opvang geregeld voor kinderen vanaf 5 jaar en alleen in de ochtend. Voor de kleintjes onder de 5 jaar is niets geregeld.
Dit betekent dat òf een ouder thuis moet blijven en niet kan gaan werken óf dat een ouder kind zorgt voor de kleintjes.

De nonnen die werkzaam zijn in Phuoc Hung hebben een kleinschalige opvang voor de kleine kinderen van de arme K’hmer, zodat beide ouders kunnen werken. Naast goede hygiëne krijgen de kinderen medische zorg. Er is op dit moment echter slechts plaats voor 10 kinderen.

Verzoek aan Lien Doi
Om aan de grotere vraag – ook van de andere etnische groepering –te kunnen voldoen, willen zij een kinderopvang bouwen met twee klaslokalen, een kantoortje een keuken en een toilet.
Naast de opvang van kleine kinderen wordt aan de oudere kinderen, die het niveau van de plaatselijke school niet kunnen volgen, bijles gegeven. De school zal worden gerund door twee zusters en een onderwijzer. De school zal 5 dagen in de week open zijn. De kinderen krijgen een lunch, leerboeken, een schooluniform en als dat nodig is medicijnen. De ouders betalen een bijdrage van 2000 VND per dag per kind.

Totale kosten van het project 179.200.000 VND
Bijdrage van de bevolking 9.200.000 VND
Donaties 20.000.000 VND

Aan Lien Doi wordt gevraagd: 150.000.000 VND = 6.383 Euro

Met grote vreugde kunnen wij meedelen dat door een bijzonder legaat Lien Doi dit bedrag al heeft kunnen overmaken.

Dit bedrag is overgemaakt in de zomer van 2010 en wat schetst onze verbazing in november van 2010 hebben we dit prachtige schooltje kunnen bezoeken tijdens onze reis door Vietnam. Gedurende anderhalve maand hebben 40 mensen dit mooi lichtblauwe schooltje gebouwd, onder leiding van de “bouwpastoor” Peter Le cong Rang.

Priester Peter Le cong Rang met de zuster en kinderen.