Skip to content

At Khe Ken ligt in de gemeente Cat Thinh in het district Van Chan in de provincie Yen Bai.

De gemeente Cat Thinh ligt in een afgelegen bergachtig gebied, 180 km ten noordwesten van Hanoi. In het gebied wonen 10.000 mensen bestaande uit 15 etnische minderheden, waaronder de H’Mong, Da en Thay.

De mensen leven hoofdzakelijk van de landbouw., Ze verbouwen rijst, cassave en mais, wat niet eenvoudig is omdat het gebied erg heuvelachtig en rotsig is. Daarnaast heeft men daar daar veel last van zware regenval waardoor vruchtbare grond wegspoelt en de oogst verloren gaat.

De vele jongeren kunnen – doordat ze zo hoog in de bergen wonen – niet naar school .Ze trouwen op jonge leeftijd en zijn veelal werkeloos. Ze hebben een laag ontwikkelingsniveau, en velen boven de 25 jaar kunnen niet lezen of schrijven.

De wegen naar de dorpen zijn slecht begaanbaar en zelfs erg gevaarlijk, doordat ze lopen langs kliffen en steile hellingen.

Er is dus gebrek aan van alles, maar het verlangen naar schoon water staat op nummer één.

Zoals alle minderheden in dit gebied is men gewend om water uit beekjes, en stroompjes te drinken. Doordat dit water in de loop der jaren ernstig vervuild is, maakt het deze mensen vaak ernstig ziek. Vandaar de grote wens om een waterzuiveringsinstallatie.

Het plan is om gedurende het eerste jaar elk gezin 2 flacons van 20 liter water te geven. Het jaar erop moet een klein bedrag worden betaald zodat men kan sparen voor elektriciteit, onderhoud van de installatie en andere benodigdheden.

Gevraagd aan Lien Doi wordt een bedrag van: 150.000.000 VND = € 5920,-