Skip to content

De gemeente Nghia Tam ligt in het district Van Chan in de provincie Yen Bai, 80 km van de stad Yen Bai en 170 km ten noordwesten van Hanoi.


Nghia Tam is een gemeente waar ongeveer 16 verschillende minderheden wonen in een afgelegen bergachtig gebied in het district Van Chan. De mensen leven van traditionele landbouw. Ze verbouwen rijst, mais, aardappels en hebben wat vee. Weinig mensen hebben elektriciteit. Het land is rotsachtig, en door hevige regenval en hoge temperaturen mislukt de oogst regelmatig. Ook het vee heeft te lijden onder de klimaat verandering.

De mensen hebben een laag ontwikkelingsniveau en kunnen hierdoor geen werk vinden. Jongeren trouwen erg jong en krijgen veel kinderen, die door de moeilijke omstandigheden niet naar school kunnen.


De weg van dorp naar stad bestaat uit rotsachtige, steile en vaak modderige zandwegen. Er is gebrek aan eten, kleding, scholing, elektriciteit, schoon water en aan goede huisvesting.

Hoewel iedereen dus erg arm is, is de nood het hoogst voor 7 gezinnen: door de hevige regenval staat hun huis op instorten. Een waterbestendig dak en een betonnen vloer zijn hard nodig.

De kosten bedragen in totaal voor 7 huizen: 84.000.000 VND
de plaatselijke bijdrage is 14.000.000 VND
Bijdrage Lien Doi 70.000.000 VND = € 2763,-

Ongeveer € 400,- per huisje.

 Update 11 september 2023. De huisjes van de 7 etnische families uit Nghia Tam in Yen Bai zijn gerenoveerd.
Direct nadat het geld binnen was zijn de mensen enthousiast begonnen aan de renovatie. Met man en macht is gewerkt. De mensen zijn erg blij met hun veilig en schoon huis en danken Lien Doi voor de bijdrage aan dit project.