21.02 Microkrediet voor de Chau Ro in Duc Tin

Situatie

De Chau Ro is een kwetsbare etnische minderheid in de provincie Binh Thuan in de Mekong delta. Zij leven van de opbrengst uit landbouw en hebben wat vee.

Zij bezitten slechts kleine stukjes grond. Dat komt deels doordat zij veel kinderen hebben en omdat ze land hebben moeten verkopen om hun schulden te betalen. De meeste families leven van liefdadigheid.

Ten gevolge van lage ontwikkeling, gaan de meeste jongeren als ze gezond zijn werken als arbeider.  Zij moeten daarvoor 300 tot 400 km van huis om werk te vinden in het hoogland in de provincie Daklack of Bao Loc.

Jonge vrouwen die kinderen moeten grootbrengen èn ouderen kunnen niet ver van huis werk zoeken. Voor hen is het van groot belang dat zij dicht bij huis een klein handeltje of een fokkerijtje kunnen opzetten. Zij moeten daarvoor geld lenen, maar de rente is erg hoog. Vandaar het verzoek aan Lien Doi hen te helpen met een beginkapitaaltje, zodat zij hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.

De werkwijze:

  • Er worden 2 groepen gevormd, met een secretaris, die zorgt ervoor  dat het geld op tijd wordt afgelost , en het sparen en de rente bijhoudt en noteert..
  • Ieder lid van de groep moet het geld gebruiken waarvoor het is bedoeld Als een lid niet terug betaalt komt dit voor de rekening van de andere deelnemers.
  • Iedere familie krijgt per jaar 4.000.000 VND
  • Het terugbetalen gaat als volgt: 200.000 VND per maand ( €10,-) + 0,5 % rente, + 100.000 VND spaargeld

Het spaargeld is bedoeld voor korte termijn leningen aan leden die naar het ziekenhuis moeten, medicijnen  of andere grote kosten, zoals b.v. een begrafenis.  De rente is dan 1%.

 

Aan Lien Doi wordt gevraagd:

Voor 25 mensen ieder een krediet van 4.000.000 en voor 3 trainingen:

 109.000.000 VND  =  € 4020,-

Comments are closed.